Capitol View

Nashville, Tennessee

Capitol View is a 32-acre mixed use development located in downtown Nashville. The development is strategically located near the downtown CBD and Broadway retail district, Vanderbilt University, two hospitals, the new Sulphur Dell Baseball Stadium and several popular residential neighborhoods.

Block D is a mixed use development with 43,000 square feet of Class A office space, 38,000 square feet of retail, restaurants, and grocery with a 447,000 square-foot multifamily component. The project also includes a 348,000 square-foot structural post-tension garage with 963 spaces over three levels including a dog park on level 3. The Block D outdoor amenities include an outdoor terrace complete with a sun deck swimming pool, extensive landscaped areas, fire pits, water features, bars, and hammocks. The interior amenities include a wine tasting room, golf simulator, sauna, hot and cold plunge pools, resistance pool, indoor kitchen, conference rooms, business carrels and offices for reservation, an exercise room, and a yoga room.

Block E is a 10-story, 300,000 square-foot steel framed office building which sits over one level of retail space. There is a 1,150-space cast-in-place parking garage. The building is constructed to achieve LEED certification.

A monumental staircase is the centerpiece for the HealthStream office which occupies floors 8, 9, and 10. We understood there could be structural implications with a massive hole and the weight of a staircase that spans three floors. Knowing this we held early discussions with the architect, and working with their team we changed the steel reinforcements on these floors.

Placing the stairs was another consideration. We coordinated our flow of work on the windows to ensure we left an opening large enough on floor 9 to allow the staircase to be placed into the building. The exterior of the building around floor 9 and the roof has an eyebrow overhang that prohibits the stairs from merely being swung directly into the building. We created a plan to build a temporary platform to place the staircase on and then have it moved to its permanent placement. By coordinating with the design teams early we could ensure work progressed as scheduled and rework eliminated, ultimately saving the owners time and money.

Nashville, Tennessee

Northwestern Mutual Real Estate and Boyle Investment Company

Owner

Cooper Carry Architects

Architect

400,000

Square-Foot, 375-unit Multifamily Complex

55,000

Square-Foot Retail

337,000

Square-Foot Office

2

1,000+ Car Parking Garages

7

Story Hotel

Related Projects

Colony Square Redevelopment

Colony Square Redevelopment

Dania Pointe

Dania Pointe

Celebration Pointe

Celebration Pointe